Jak wiadomo, czas oczekiwania na dziecko to naprawdę piękne chwile! Wiele kobiet marzy o tym, by być w ciąży i spełniać się w roli mamy. Zanim jednak nastąpi ten moment, przyszłą mamę czeka aż 9 miesięcy, w których powinna nie tylko dbać o swoją przyszłą pociechę, ale także o siebie. A zatem, co jeść w ciąży? O czym należy pamiętać, a czego unikać?
Dieta przyszłej mamy
Przyjęło się takie stwierdzenie, że kobieta, będąc w ciąży, musi jeść za dwóch, nie jest to oczywiście prawda, ponieważ tak naprawdę przyszła mama powinna dostarczać tyle pokarmu, ile potrzeba na to, aby wyżywić ją i dziecko. Wcale nie oznacza to zwiększenia drastycznie porcji lub też jedzenia sporej ilości niezdrowych kalorii.
Zapotrzebowanie na żelazo
Składnikiem, który bardzo często jest w niedoborze w okresie ciąży jest oczywiście żelazo. Warto dużo wcześniej wykonać wszystkie odpowiednie badania i sprawdzić, czy poziom żelaza we krwi jest wysoki, a także dbać o to, aby spożywać w ciąży duże ilości między innymi: zielonych warzyw liściastych, jajek, pietruszki, suszonych moreli, śliwek, soczewicy. Dobrze jest jeść również pomidory, ogórki, czarną porzeczkę. Niedobory żelaza, a także bardzo ważnych mikroelementów zawartych w tych produktach, mogą doprowadzić do powstania anemii. Jest ona niestety niebezpieczna, ponieważ może grozić przedwczesnym porodem.
Produkty bogate w białko
Warto zdecydować się także na to, aby uzupełniać swoją dietę o białko. Jest ono niezbędne do tego, aby stworzyć płyny i tkanki w ciele. Bardzo zdrowym źródłem białka są rośliny strączkowe, orzechy, nasiona, różnorodne rośliny liściaste, świetnym pomysłem na potrawy z tych produktów jest oczywiście tradycyjna sałatka. Jeśli nie wiesz, w jaki sposób przygotować zdrowy i szybki posiłek wystarczy, że ugotujesz odpowiednie składniki i wymieszać je w misce, doprawiając według własnego uznania.
Czego unikać w ciąży?
Warto pamiętać, aby zwracać jednak uwagę na to, co się spożywa. Będąc w ciąży, wybieraj zatem te produkty, które wiesz skąd pochodzą. Jeśli decydujesz się jeść mięso i różne zwierzęce produkty, sprawdzaj daty ważności, a także zdecyduj się na zakup, na przykład nabiału, wędlin, ryb, czy jaj ze sprawdzonych sklepów lub od hodowców.
Nie trzeba chyba mówić o tym, że będąc w ciąży, należy unikać spożywania cukru. Choć rzeczywiście jest to okres, kiedy kobiety dużo częściej sobie folgują, nie należy zapominać o tym, że słodycze nie mają żadnych korzystnych mikroelementów i składników pozytywnie wpływających na rozwój dziecka. Nie jest oczywiście zakazane spożywanie cukierków, batoników, czy czekolady, jednak należy znaleźć w tym umiar.
Ciąża to ważny czas w życiu każdej kobiety. Warto zwracać uwagę na to, co się spożywa w tym okresie i dobrze i starannie dobierać składniki. Jeśli nie wiesz, co możesz jeść, a czego nie, warto skonsultować się z dietetykiem, on z pewnością pomoże Ci dobrać odpowiednie produkty.